Presa rusă scrie că un memorandum pe care Iranul, Irakul şi Siria l-au semnat în privinţa construirii unei conducte care să transporte gaz până în Europa, pe sub Marea Mediterană, este un proiect ce rivalizează cu Nabucco şi care ar putea primi sprijinul Turciei, scrie NewsIn.
Potrivit Voice of Russia, noul gazoduct - căruia i s-a dat numele de "Gazoductul Islamic"- va trece prin Irak, Siria, Liban şi va ajunge în Europa pe sub Marea Mediterană, având ca sursă de bază câmpul gazifer South Pars din Iran.
Teheranul a sugerat că acest proiect îl consideră o alternativă la Nabucco, scrie publicaţia rusă. După semnarea memorandumului privind traseul Gazoductului Islamic, şeful companiei iraniene de gaz NIGG, Jawad Oji, ar fi declarat că rezervele de la South Pars se ridică la 16.000 de milioane de metri cubi de gaz, făcând din acest câmp o sursă sigură pentru livrări şi creând condiţiile realizării proiectului, spre deosebire de cazul Nabucco.
Oficialul iranian a mai spus că Turcia va fi un partener pentru Iran, Siria şi Irak în acest proiect, iar în această privinţă deja a fost elaborat un acord scris.
UE doreşte ca Nabucco să pornească din Turkmenistan, să treacă prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. La un moment dat, UE lua în calcul şi o eventuală sursă iraniană de alimentare a conductei cu gaz, însă anul trecut UE a renunţat la implicarea Iranului în proiect, ca o sancţiune pentru programul nuclear al Teheranului. Ca urmare, Iranul a decis să ia parte la un nou proiect.
În acelaşi timp, o conductă de gaz din Iran către Europa implică un mare risc, scrie The Voice of Russia, citându-l pe Konstantin Simonov, directorul Fundaţiei Naţionale pentru Siguranţă Energetică. "Toată lumea este conştientă de riscurile politice asociate cu Iranul. Se ştie că UE a introdus sancţiuni aspre, deci nu are rost să planif