În deschiderea seriei de 6 romane premium, Bruckner vorbeşte despre erotism, femei fatale şi "magia golului".
Cetăţean parizian, pentru că "Parisul e o naţiune în sine", scriitor citit în toată lumea, filosof controversat al fericirii, Pascal Bruckner speră, în secret, să le schimbe viaţa cititorilor săi. Crede cu tărie că frumuseţea nu va dispărea şi că nu vor dispărea nici cărţile. "Sînt ataşat de ele, ca obiecte".
Nu rata "Luni de fiere", de Pascal Bruckner, AZI cu Gazeta Sporturilor
Cum vede fotbalul unul dintre cei mai importanţi autori contemporani, ce însemna adulterul pe vremuri, ce înseamnă cuplul astăzi şi de ce un meci e ca un destin - veţi afla din interviul acordat în exclusivitate Gazetei.
- De ce se uită oamenii la fotbal?
- Cred că fotbalul e o metaforă a democraţiei. Totul se poate schimba dintr-un moment în altul, există aşadar egalitate de şanse. O echipă poate cîştiga titlul într-un sezon şi retrograda în următorul. Fiecare meci rejoacă în miniatură totalitatea unui destin. În orice clipă, poţi să pierzi totul ori să cîştigi totul. Şi mai e şi magia golului! Golul e şansa absolută sau nenorocirea absolută.
- Indiferent cum e marcat?
- Indiferent cum vine, din cornere, din lovituri libere, din talentul extraordinar al unui jucător. Peste toate, fotbalul ne arată cum să prinzi o
şansă într-un moment infinitezimal. Secunda decisivă cînd înscrii sau nu scrii poate face să basculeze un întreg destin. Fotbalul e tragedia modernă, e reprezentarea contemporană a tragediei umane. Dacă ratezi, eşti mort. Dacă înscrii, eşti zeu. Forţa sportului de aici vine.
- Seamănă a loterie?
- Da, e o loterie, dar în care eşti actor, nu doar asişti de pe margine. Ai posibilitatea să acţionezi. În sport, eşti actorul vieţii tale.
- Se poate întîmpla orice, deci România poate să cîştige meciul cu Franţa?