Scriitorul francez, supranumit \"filosoful actualităţii\", descrie pentru EVZ criza prin care trece instituţia căsniciei. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Pascal Bruckner îşi va lansa astăzi, la Librăria Cărtureşti Verona, începând cu ora 18.00, cel mai recent volum al său, "Paradoxul iubirii", publicat de Editura Trei. Cartea este o culegere de eseuri despre iubire, în care sunt descrise variaţiile paradoxale la care este supus amorul în călătoria pe care o face între erotism şi căsătorie, instituţie despre care scriitorul francez spune că trece printr-o criză profundă.
Într-un interviu acordat EVZ, autorul francez, care a publicat, printre altele, romanele "Hoţii de frumuseţe", "Luni de fiere" şi "Palatul chelfănelii", vorbeşte despre câteva dintre paradoxurile sentimentului modern al dragostei.
Prostituate sau instabile din punct de vedere psihologic
EVZ: Cât de greu îi este unei femei să aibă relaţii pasagere fără să fie catalogată drept imorală?
Pascal Bruckner: E mai dificil decât pentru bărbaţi. Când un bărbat schimbă multe femei este privit drept un exemplu al succesului. În schimb, femeile în aceeaşi situaţie sunt privite ca având o atitudine nepotrivită, unii le cataloghează drept prostituate sau ca nefiind stabile din punct de vedere psihologic.
Totuşi, în marile oraşe le este mai uşor femeilor să trăiască aşa cum vor, pentru că magia marilor oraşe este anonimatul. Nimeni nu te supraveghează, poţi face ce vrei, iar multe femei de afaceri, actriţe, cântăreţe fac orice vor, aşa că există o breşă pe care feminismul a creat-o în urmă cu 50 de ani. Dacă au suficienţi bani şi trăiesc într-un oraş mare, unde libertatea le este respectată, pentru femei este la fel de uşor ca pentru bărbaţi să aibă relaţii pasagere.
Spuneţi în "Paradoxul iubirii" că instituţia căsătoriei a devenit învechită şi