Deşi salariile sunt printre cele mai mici din ţară, Călăraşiul se situează peste Bucureşti în ceea ce priveşte costul mâncării. Alimentele de bază sunt mai scumpe cu 6% în oraşul de pe malul Borcei faţă de cele din Capitală.
Alimentele de bază, care ocupă o pondere de 35% în coşul zilnic de consum, costă cel mai mult în Călăraşi, cu mai mult de 6% peste preţurile din Bucureşti, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă A.T. Kearney privind şapte oraşe din România.
Acest lucru se răsfrânge, în principal, asupra cetăţenilor, dar i-a pus pe jar şi pe producătorii cărora le-au scăzuit dramatic vânzările, făaă de anul trecut. „Ce putem să facem? Să stăm nemâncaţi? Cumpărăm şi noi mai rar carne, poate chiar din ce în ce mai rar, şi ne axăm pe legume şi fructe“, spune, dezamăgit Aurel Opincaru(82 de ani) pensionar.
VEZI AICI FOTOGRAFII DIN PIAŢĂ
Speculanţii, o problemă
Într-adevăr, producătorii spun că vânzările au cunoscut o revigorare, însă profitul nu este consistent. Alexandru Tănase, din comuna Dichiseni vinde, în medie, pe zi, 80-100 de kilograme de roşii, cu preţuri între 1,5 şi 2,5 lei. „Nu suntem foarte mulţumiţi, însă ne bucurăm că reuşim să acoperim costurile de producţie. Ce încasăm, aia investim. Marea noastră problemă o reprezintă speculanţii. Cei care sunt toleraţi în pieţe şi care obligă producătorul să-i vândă toata marfa pe preţuri de nimic“, spune bărbatul, în timp ce-şi aranjează marfa pe tarabă. Acesta spune că oamenii nu mai vin să cumpere cantităţi mari de legume, ca în alţi ani, ci doar pentru consumul zilnic.
De doi ani, acelaşi preţ la fasole
Fasolea şi cartofii sunt mai iefini în piaţă decât la magazin, iar clienţii vin se aprovizionează de la tarabe. „Dacă nu cumpăra fasole şi cartofi, ce să cumpere? De doi ani avem la vânzare fasole la acelaţi preţ, 5.5 lei, în timp ce la magazin ajunge şi l