Parlamentul Muntenegrean a votat o lege de "reabilitare" a dinastiei Petrovici Njegos (destituită în 1918), informează site-urile hautefort.com şi rfi.com. Cu alte cuvinte, potrivit acestei legi, prinţul şi descendenţii săi pot reprezenta statul muntenegrean în anumite "circumstanţe protocolare". De asemenea, familia regală va avea dreptul să folosească toate clădirile publice. Muntenegru, care şi-a câştigat independenţa în urmă cu cinci ani, va rămâne republică, dar prinţul va avea statut oficial.
Este o premieră pentru zona Balcanilor, iar după Spania (după regimul lui Franco) este cea de-a doua "restituire” a monarhiei. Legea muntenegreană conferă descendenţilor Regelui Nicola I, care este fondatorul dinastiei în linie masculină, precum şi soţiilor lor statutul de descendent şi îl numeşte pe Prinţul Nikola al II-lea ca reprezentant al dinastiei. De asemenea, membrii dinastinei au deptul să primească cetăţenia muntenegreană şi să-şi păstreze totodată cetăţenia franceză, adică cea a ţării unde s-au refugiat.
Prin legea adoptată de Parlament, se înfiinţează şi Fundaţia Petrovic-Njegos (după vechile fundaţii regale), pentru care statul muntenegrean va acorda prinţului Nikola al II-lea 4,3 milioane de euro pe o perioadă de 7 ani. Prinţul va beneficia şi de un venit echivalent cu cel al preşedintelui ţării. Membrilor dinastiei li se vor retroceda casa regelui Nikola I din Njegusi cu grădinile şi pajiştea, o casă de familie în Cetinje, precum şi un apartament în Podgoriţa.
Dinastia Muntenegrului este unul din simolurile independenţei Muntenegrului anexat de Regatul Serbiei în 1918. Acum a devenit şi un exemplu de parteneriat al monarhiei cu republica. Parlamentul Muntenegrean a votat o lege de "reabilitare" a dinastiei Petrovici Njegos (destituită în 1918), informează site-urile hautefort.com şi rfi.com. Cu alte cuvinte, potrivit acestei