Situaţia politică se agravează în SUA. În contextul crizei datoriilor, republicanii şi democraţii nu reuşesc să cadă de acord asupra unei soluţii de evitare a incapacităţii de plată. Mai nou însă şi în interiorul formaţiunilor tonul se înăspreşte.
Liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, vrea să-şi treacă planul său de ieşire din criza datoriilor prin Camera Congresului american, pe care o conduce.
Textul prezentat are două componente: ridicarea plafonului datoriei suverane pe termen scurt, până la finele anului şi adoptarea ulterioară a unei ample reforme fiscale în America.
Boehner are însă o problemă: democraţii oricum nu vor vota pentru planul său, dar nici pe totalitatea republicanilor nu se poate baza. Mişcarea Tea Party (de dreapta mai radicală) a anunţat deja că nu acceptă nici ridicarea plafonului, nici eventuala mărire a unor impozite. Obama nu agreează planul Boehner
Nici preşedintele Barack Obama nu este de acord cu acest plan, consilierii săi declarând public că îi vor recomanda şefului de la Casa Albă să facă uz de veto, dacă documentul ar fi, prin absurd, aprobat.
Din tabăra democrată parlamentară veştile nu sunt nici ele bune. Dacă planul Boehner va supravieţui în Cameră, va ajunge la Senat. Acolo însă, liderul majorităţii democrate, Harry Reid, a anunţat deja că nu îl va lăsa să treacă în forma actuală.
John Boehner, ajuns aparent la limita răbdării le-a ordonat republicanilor să găsească o linie comună în problema datoriei americane, în timp ce investitorii încep să fie îngrijoraţi. Liderul republican le-a cerut colegilor de partid să sprijine planul său de ieşire din criză. Gestul echivalează cu un vot de încredere în conducerea republicană.
Situaţia politică se agravează în SUA. În contextul crizei datoriilor, republicanii şi democraţii nu reuşesc să cadă d