INEDIT. Ploieștenii au prins gustul cafelei și ceaiului exclusivist, adus de la casele cu tradiție din străinătate. Mulți dintre ploieșteni sunt în căutarea gustului cafelei sau ceaiului din copilărie și sunt dispuși să plătească câteva zeci de lei, în plus, pentru un „viciu de calitate.
Prea puțin obișnuiți să bea ceai în alte condiții decât atunci când sunt răciți, ploieștenii au descoperit infuziile rafinate de plante și plăcerea de a-ți prepara un ceai ca la carte, cu accesorii speciale. La fel s-a întâmplat și cu sortimentele de cafea exclusiviste care nu pot fi găsite decât în magazinele care lucrează direct cu furnizorii din străinătate. „La prima mea ieșire în străinătate, la Viena, văzut prima ceainărie. De atunci, mi-am dorit să aduc la Ploiești acea atmosferă și aromele venite parcă din altă lume. La început, oamenii au fost reticenți, dar foarte mulți dintre cei care au trecut pragul ceainăriei, au devenit, în scurt timp, clienți fideli", povestește Ioana Scoruș, proprietara unui magazin cu acest profil, din oraș.
Dintr-un astfel de „rai al aromelor", decorat în stilul colonial britanic și din care răzbate muzică de acordeon franțuzesc sau tangouri argentiniene, ploieștenii își procură ceai din cel puțin 60 de sortimente și cafea din alte 25. Totodată, se familiariază cu accesoriile speciale, cu influențe britanice și japoneze, pentru prepararea și consumul ceaiului, precum infuzoarele, ceștile din porțelan superior, ceainice și cutii speciale pentru depozitarea prețioaselor frunze.
100 de lei, un kilogram de cafea de calitate
„Alibaba și 40 de miresme" cu muguri de lavandă și trandafiri sau „Lovers Drink" cu afine și nalbă sunt doar câteva dintre tipurile de infuzii de plante care pot fi găsite într-o ceainărie. 100 de grame costă în jur de 17 lei. Și cafelele, întotdeauna boabe, se clasifică atât după proveniență, Arabica, Robusta