În doi ani şi 7 luni, comisarii şpăgari de la Direcţia Permise Argeş au avut 149 de termene de judecată, au fost audiaţi 100 de martori şi au fost vizionate 700 de ore de înregistrări. Sursa: VLAD STĂNESCU
De cele mai multe ori, procesele corupţilor din România durează ani, fără să fie audiat un martor. Excepţia o întâlnim la Curtea de Apel Târgu Mureş, unde există un magistrat care judecă serios cazul complex al celor 28 de indivizi trimişi în judecată în dosarul permiselor de la Argeş.
Soluţia aleasă de magistratul Mihaela Ramona Creţu este simplă: termene de pe o zi pe alta, amenzi usturătoare aplicate avocaţilor care invocă diferite motive pentru amânare, aducerea "pe sus" a martorilor, dacă aceştia refuză să se prezinte în faţa instanţei, urmărirea probelor audio-video de-a lungul a sute de ore, mandate de aducere pentru învinuiţi şi emiterea de adrese către diferite instituţii cu precizarea expresă a termenului de răspuns.
Cazul Copos trenează de cinci ani
Prin comparaţie, dosarul lui Gheorghe Copos în care fostul vicepremier este acuzat de efectuarea unor tranzacţii fictive cu spaţii ale "Loteriei Naţionale" se judecă de cinci ani. La ultimul termen s-a înregistrat o nouă amânare, pe motiv că Gheorghe Copos nu are avocat. Până la acest moment nu s-a efectuat niciun act procedural în dosar.
149 termene de judecată
În decembrie 2008, 28 de persoane, în frunte cu Gheorghe Vlăsceanu, fostul comisar şef al Direcţiei Permise Argeş, au fost trimise în judecată de procurorii DNA. Comisarul ar fi primit bani pentru eliberarea a mii de permise de conducere, fără susţinerea examenului. La data respectivă, în locuinţa lui Vlăsceanu au fost descoperite 800.000 euro, bani care s-a presupus că provin din acelaşi tip de activităţi ilegale. Tot atunci a început şi coşmarul pentru mituitori şi mituiţi. În do