La scurt timp după discursurile ameninţătoare la adresa republicanilor, care blochează planul democraţilor de a salva finanţele publice ale SUA, oficialii administraţiei Obama au pus mâna pe telefoane şi au început să sune marii bancheri americani. În timp ce mesajul trimis americanilor era că SUA ar putea intra în faliment din cauza încăpăţânării republicanilor, care nu vor să accepte majorări de taxe, administraţia Obama îi asigura telefonic pe bancheri că Statele Unite nu vor intra în faliment, scrie Fox Business.
Conform sursei citate, în cursul convorbirilor telefonice, oficialii administraţiei de la Casa Albă i-au asigurat pe bancheri că falimentul va fi evitat chiar dacă se va depăşi termenul de 2 august pentru ridicarea plafonului maxim de îndatorare a SUA, data la care, conform anunţurilor oficiale, Statele Unite ar putea ajunge în situaţia de a nu-şi mai achita obligaţiile financiare.
VEZI AICI O GALERIE FOTO CU DATORIA PUBLICĂ A SUA EXPRIMATĂ ÎN MUNŢI DE BANCNOTE DE 100 DE DOLARI
Strategia de calmare a creditorilor este una foarte bună, mai ales că de încrederea şi calmul băncilor depind dobânzile viitoarelor împrumuturi pe care le va face SUA. Rămâne de văzut însă dacă un simplu telefon, dat de un oficial de la Casa Albă, este drept, este suficient pentru a calma spiritele de pe piaţa bancară.
Evitarea falimentului nu exclude posibilitatea scăderii ratingului titlurilor de stat SUA
Agenţiile de rating Standar&Poor's şi Moody's au avertizat oficialii Statelor Unite, şi pe democraţi şi pe republicani, că simpla ridicare a plafonului maxim de îndatorare, de 14.300 de miliarde de dolari, deci evitarea falimentului, s-ar putea să nu fie suficient pentru a menţine ratingul titlurilor de stat la cel mai înalt nivel, respectiv AAA. Analiştii celor două agenţii de rating au subliniat că pe lângă majorarea