Cele mai mari zece bănci locale au pus în vânzare aproximativ 2.200 de case, terenuri, dar şi spaţii comerciale sau industriale recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit creditele, numărul acestora fiind mai mult decât dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Numărul anunţurilor cu imobile executate silit continuă să crească accelerat, băncile mari - precum BCR, BRD sau Banca Transilvania - afişând fiecare pe site-urile proprii liste cu 300 sau chiar 400 de bunuri recuperate.
Cel mai mare stoc de bunuri scoase la vânzare este înregistrat de BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, care încearcă să valorifice peste 370 de case şi apartamente, la care se adaugă alte 200 de terenuri, spaţii comerciale şi industriale. Banca Transilvania are la vânzare peste 400 de imobile, în timp ce pe site-ul BCR sunt afişate circa 360 de anunţuri.
Bancherii au ţinut până acum de preţ, dar încep să cedeze pe măsură ce stocul de imobile executate silit creşte şi cererea nu dă semne de revenire. Executorii bancari spun că un bun executat silit se vinde în medie după trei-cinci licitaţii şi după ce banca renunţă la preţul minim iniţial
De exemplu, BRD vinde cu 75.000 de euro un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 97 de metri pătraţi, situat în zona parcului Cişmigiu. Anunţurile cu proprietăţi similare de pe site-urile imobiliare afişează preţuri între 95.000 şi 125.000 de euro.
Legea permite creditorilor să taie un sfert din preţul de evaluare al imobilului începând cu a doua licitaţie, iar ulterior aceştia pot să vândă proprietăţile executate silit la cel mai bun preţ oferit.
De exemplu, majoritatea caselor scoase la licitaţie de Raiffeisen au un preţ de pornire echivalent cu 75% din preţul de evaluare. Banca are în prezent la vânzare peste 200 de imobile, în condiţiile în care în primăvară numărul