Peste un an se dă startul Jocurilor Olimpice de la Londra. Motiv de a face o fotografie a situaţiei actuale, de a vedea dacă sunt sau nu gata instalaţiile sportive. "Avem un an avans faţă de grafic" , declaraţia extravagantului primar al Londrei, Boris Johnson, nu e departe de adevăr. Peste 88 la sută din instalaţii sunt gata - inclusiv apa din piscina olimpică este deja prezentă - şi peste 8 miliarde de euro dintr-un total de 10 miliarde şi jumătate, au fost deja cheltuite pentru diversele amenajări.
Ţinând cont de precedentele jocuri olimpice - în particular cele de la Atena - numai această punctualitate, această organizare merita deja o primă medalie pentru Marea Britanie. Sebastien Coe, cvadruplul medaliat olimpic şi preşedintele comitetului organizator la Londra, evocă o altă cifră impresionantă: s-au făcut cereri deja pentru 23 de milioane de bilete ori nu sunt disponibile decât 6 milioane.
"E o cerere extraordinară ce reprezintă un record planetar pentru un eveniment sportiv" subliniază atletul britanic. E totodată adevărat că londonezii vor găzdui penru a treia oară olimpiada după ediţiile din 1908 şi 1948, au aşadar o oarecare experienţă.
Faptul că şantierul olimpic este aproape gata reprezintă o veste bună şi pentru premierul conservator David Cameron. În pierdere de popularitate după scandalul ascultărilor telefonice ilegale ale ziariştilor din grupul magnatului Murdoch, Cameron se poate bizui pe o parte cel puţin din simpatia celor 73 de procente de britanici care sprijină Jocurile Olimpice de la Londra. Securitatea, o problemă spinoasă
Rămâne totuşi o sfidare de anvergură încă nerezolvată, cea a securităţii. După măcelul de săptămâna trecută din Norvegia, problema s-a acutizat şi mai mult în timp ce serviciile de poliţie britanice au fost decapitate de acelaşi scandal evocat mai înainte.
În urma afacerii News of the Wo