Nu este simplu sa se recomande deserturi pentru toti bolnavii renali, fiindca la fiecare dintre ei exista manifestari diferite. Unele boli de rinichi sunt insotite de edeme mari (retentie de apa), altele de hipertensiune arteriala sau insuficienta renala. Masura acestei insuficiente se face in mod curent prin dozarea ureei din sange, care apare crescuta.
Fructele, untul, zaharul, cremele cu frisca aduc calorii ce, acoperind necesitatile de energie ale organismului, reduc cota distrugerii tesuturilor proprii si, implicit, formarea de uree. Pe de alta parte, ele sunt sarace in albumina generatoare de uree.
Doctorii Dan Sdrobici si Alex Cioara, in lucrarea lor "Dulciuri dietetice", aparuta in 1978, propun bolnavilor de rinichi prezenta reteta, pentru prepararea careia este nevoie de: 500 g pere, 250 g zahar, 200 ml lapte, vanilie, sucul unei lamai. Se pot folosi pere crude sau fierte, dar modul de preparare difera.
Daca alegeti sa le utilizati crude, atunci fructele trebuie sa fie foarte moi si trebuie sa fie trecute prin sita. Daca sunt tari, se pun la fiert intr-un sirop vanilat, apoi se face un piure, tot cu ajutorul unei site. Separat, se fierbe laptele cu zaharul. Se lasa sa se raceasca, se adauga sucul de lamaie, dupa care se amesteca cu piureul de pere.
Compozitia se pune la inghetat in vasul sau forma pregatita pentru prepararea inghetatei. Este recomandata si bolnavilor de inima.
Nu este simplu sa se recomande deserturi pentru toti bolnavii renali, fiindca la fiecare dintre ei exista manifestari diferite. Unele boli de rinichi sunt insotite de edeme mari (retentie de apa), altele de hipertensiune arteriala sau insuficienta renala. Masura acestei insuficiente se face in mod curent prin dozarea ureei din sange, care apare crescuta.
Fructele, untul, zaharul, cremele cu frisca aduc calori