Aproape jumatate din populatia Romaniei se considera discriminata, cei mai afectati de acest fenomen fiind persoanele cu handicap, romii, somerii, pensionarii, femeile, potrivit unui studiu realizat in cadrul unui proiect implementat de UNSR (Uniunea Nationala a Studentilor din Romania), Ministerul Educatiei si FNS Alma Mater.
In cadrul studiului au fost chestionate 2.400 de persoane de 18 si peste 18 ani, in urma cercetarii rezultand faptul ca 47 la suta dintre ele sunt discriminate, in top afandu-se persoane cu handicap, romii, somerii, pensionarii, femeile, a precizat managerul de proiect Gabi Petrea, citat de Mediafax.
Discriminarea a fost si este inca prezenta atat in mediul urban, cat si in mediul rural. Cel mai bine simt acest lucru femeile care se confrunta inca cu mentalitatea patriarhala a societatii, care le plaseaza pe aceasta in mijlocul gospodariei si in slujba copiilor, potrivit concluziilor documentului.
Pe de alta parte, nivelul/conditiile de trai au facut din pensionari categoria care se descurca cel mai greu in societate, fiind in acelasi timp in topul celor mai discriminate ramuri sociale.
Persoanele cu handicap nu beneficiaza de ajutorul necesar, desi din perspectiva romanilor, sunt cea mai discriminata categorie. Astfel, in opinia societatii aceasta categorie este tolerata si nimic mai mult. In realitate, insa, soarta acestor persoane este foarte grea, un numar foarte mic de persoane cu diverse tipuri de handicap, usor sau sever, reusind sa-si gaseasca un loc de munca adaptat abilitatilor de care dau dovada.
In ceea ce priveste situatia anumitor minoritati nationale, datele arata ca romii sunt cu mult mai discriminati decat maghiarii. Romanii ar dori sa aiba mai degraba vecini unguri in detrimentul celor de etnie roma, se arata in document.
Situatia somerilor este de asemenea precara, c