Cercetătorii americani şi canadieni au efectuat un studiu despre cum afectează bătaia inteligenţa copiilor. Astfel, ultimele cercetări arată faptul că lovind copiii, în loc să foloseşti pedepse non-fizice, le reduci inteligenţa emoţională şi abilităţile funcţionale, care permit unei persoane să gândească pe loc, spontan.
Pedepsele corporale frecvente pot duce la răzvrătire şi probleme de disciplină.
"Copiii vor asculta de reguli la început, de frică să nu fie bătuţi, dar apoi vor recidiva, dezvoltând un comportament inadecvat şi lipsă de autocontrol", spun pentru The Telegraph, autorii studiului.
Ei au monitorizat 63 de copii de la două şcoli private din Africa, cu vârste între 5 şi 6 ani. Una dintre şcoli folosea pedepse corporale pentru greşeli precum uitarea stiloului acasă sau deranjarea clasei, în timp ce cealaltă folosea doar avertizări verbale. Toţi copiii proveneau din acelaşi mediu social, iar părinţii lor erau pentru folosirea bătăii ca pedeapsă.
Copiii mai mari au fost rugaţi după un timp să execute o serie de sarcini care să le testeze abilităţile de execuţie, rezultatele arătând clar că cei care nu avuseseră parte de pedepse corporale au avut un punctaj mai bun decât ceilalţi. Autorul studiului, profesor Victoria Talwar, spune că "bătaia nu rezolvă nimic, şi mai mult înrăutăţeşte, pe termen lung, comportamentul copiilor. Chiar dacă pe moment pedepsele îi fac să fie mai cuminţi, în viitor vor avea o problemă în a respecta regulile".
"În plus, ei vor avea şi dificultăţi de învăţare şi de a fi practici". Colegii ei spun că urmează să studieze dacă pedepsele corporale pot predispune şi la un comportament anti-social şi chiar brutal în viaţa viitorului adult. Ceea ce este clar este că bătaia nu face în niciun caz copilul mai deştept, ci îi subminează personalitatea.