Casa fondatorului sistemului modern de învățământ - care a făcut ca literele să devină cunoscute marii părți a populației românești analfabete de la final de secol XIX și început de secol XX - este locuită, în prezent, de un grup de oameni pentru care aceleaşi literele continuă să ridice probleme. Este vorba de casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureștiului, pe care, de câțiva ani, a pus stăpânire o familie de romi.
Spiru Haret,"reformatorul societăţii româneşti", matematician, astronom, academician, a fost onorat prin atribuirea numelui său unui crater de pe Lună, de 29 kilometri în diametru, potrivit Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Cu toate acestea, casa lui din Bucureşti, unde a pus bazele marilor reforme care au schimbat comunitatea română de la final de secol XIX și început de secol XX, a fost lăsată de izbelişte.
Ba mai mult, în decembrie 2012 se vor împlini o sută de ani de la moartea sa. Cum va fi marcat evenimentul? Centenarul morţii lui Spiru Haret riscă să fie comemorat cu distrugerea casei sale.
Citeşte şi:
Constantin Schifirneţ: Spiru Haret, „un reformator al societăţii româneşti"
Spiru Haret, „ce-a fost şi ce-a ajuns!". De la ctitor al şcolii româneşti, la o universitate particulară
Profesorul universitar Constantin Schifirneţ vorbeşte despre casa memorială a lui Spiru Haret
De câţiva ani, o familie de romi a pus stăpânire pe casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureştiului, în timp ce, din punct de vedere juridic, o societate comercială a cumpărat-o în 2006 şi intenţionează să o demoleze. Deşi a fost inclusă în rândul clădirilor monument-istoric în 2005, casa lui Spiru Haret îşi aşteaptă „recondiţionarea" cu şapte nivele cu pereţi de sticlă peste parterul secolului XIX. Între timp, romii care s-au instalat în clădire continuă să distrugă ce a mai rămas din locuinţa „