Dezbaterile pe tema datoriei publice a SUA fac, in momentul de fata, din americani, copilul care se uita la parinti, in timp ce acestia se cearta pentru pedeapsa pe care i-o vor aplica. Pe de o parte, republicanii vor cheltuieli mai mici pe sectorul de sanatate si protectie sociala, in timp ce democratii vor taxe mai mari.
La fereastra deschisa, toate tarile mapamondului se uita cu teama cum cele doua partide se cearta, in timp ce oala in care "fierbe" datoria publica este sub o mare presiune (aproximativ 14,55 trilioane dolari). Problema este ca nicio parte nu vrea, inca, sa ridice capacul pentru a mai elibera din presiune. In conditiile in care vasul va exploda, opariti nu vor fi doar americanii, ci si statele care privesc de la geam, pentru ca efectul de domino este inevitabil, si ar fi trebuit sa invatam asta din experienta de pana acum (propagarea crizei in perioada 2008 - 2011).
In timp ce parintii se ceartau, catelul familiei, Buck (dolarul) sarise, marti, gardul inalt de 1,45 de dolari pentru un euro. Si nu stiu cate tari isi permit sa-l vada pe Buck alergand de nebun, avand in vedere ca acesta este cel mai apreciat caine de circulatie internationala, cu o popularitate foarte mare, fapt care il poate face de temut mai ales pentru cei de la fereastra.
Problema este ca oricare solutie va fi aleasa, niciuna nu va reusi sa taie 3-4 trilioane de dolari, suma de care este nevoie pentru a-si mentine ratingul la AAA (dat de S&P). Daca acesta este scazut, lovitura va fi foarte grea pentru SUA, mai ales ca au acest calificativ inca din 1917 si, pentru prima oara in istorie, este pe cale sa fie scazut.
Analistii americani spun ca retrogradarea calificativului de creditare nu mai este doar o posibilitate, ci devine tot mai mult o certitudine. Lovitura va fi primita in primul rand de americanii care au mici afaceri cu statul