Miile de elevi care nu au luat Bacalaureatul se vor înghesui să prindă un loc în cele 16 clase de postliceală aprobate pentru judeţul Braşov
Pentru absolvenţii de liceu fără diplomă de Bac, există varianta şcolilor postliceale. Potrivit lui Dorel Agache, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), în Braşov, pentru anul şcolar 2011-2012 vor fi 16 clase cu locuri bugetate în şcolile postliceale. Faţă de alţi ani, însă, şcolile vor avea „clienţi” din belşug.
„Unul din lucrurile pozitive ale situaţiilor rezultate după examenul de Bacalaureat este faptul că pentru prima dată, la şcolile postliceale, va fi concurenţă. Sunt mii de candidaţi care nu au reuşit să ia examenul de bacalaureat şi până la urmă, acest examen nu este unul obligatoriu. Trebuie înţeles faptul că este nevoie şi de specialişti în servicii şi ei pot fi formaţi în aceste şcoli”, a subliniat Dorel Agache.
Printre specializările pe care le pot alege se numără informatica, sănătate şi asistenţă pedagogică, transporturi, agricultură, turism, silvicultură. Singura specializare pentru care este obligatorie diploma de bacalaureat este cea de asistenţi medicale.
Pregătirea în cadrul şcolilor variază în funcţie de specializare, între 1 şi 3 ani. Cursurile învăţământului postliceal de stat sunt organizate de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu autorităţile publice locale, operatorii economici şi alte instituţii interesate.
Înscrierile pentru şcolile postliceale vor începe după a doua jumătate a lunii august, după ce se va încheia a doua sesiune a bacalaureatului când se va publica şi lista unităţilor şcolare care fac înscrieri. Miile de elevi care nu au luat Bacalaureatul se vor înghesui să prindă un loc în cele 16 clase de postliceală aprobate pentru judeţul Braşov
Pentru absolvenţii de liceu fără diplomă de Bac, există varianta şcolilor postliceale. Potriv