Numărul infracţiunilor semnalate pe căile ferate s-a triplat în primele şase luni din 2011. Angajaţii CFR şi poliţiştii de la Transporturi Feroviare sunt într-o continuă alertă din cauza hoţilor de fier vechi.
În ultimele luni, numărul furturilor de componente metalice de pe căile ferate a crescut vertiginos, iar siguranţa călătorilor cu trenul este pusă în pericol.
EXCLUSIV FOTOGALERIE: Imagini de colecţie din istoria mocăniţei de la Hunedoara
Turism reinventat în Hunedoara cu mocăniţe vechi de aproape un secol, din Austria
În unele cazuri, spun reprezentanţii Poliţiei Transporturi Feroviare (TF) Hunedoara, cei care au fost responsabili de infracţiunile de furt petrecute pe tronsoanele de cale ferată au fost chiar angajaţii CFR, transformaţi peste noapte în hoţi sau complici la jaful de pe „drumurile de fier”.
Comisarul-şef Vasile Hriţac, şeful Poliţiei TF Hunedoara, a precizat că numărul furturilor semnalate în primele şase luni ale acestui an este de aproape trei ori mai mare decât al celor sesizate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Fenomen amplu
Au fost înregistrate aproape 60 de reclamaţii legate de infracţiunile care afectează siguranţa feroviară. „Autorii infracţiunilor duc piesele la centrele de colectare a fierului vechi. Prejudiciile produse de hoţi sunt imense, în comparaţie cu sumele pe care aceştia le obţin din vânzarea pieselor sustrase din zona căilor ferate”, a declarat Vasile Hriţac.
El a adăugat că, în ultimele luni, poliţiştii TF au verificat centrele de colectare din judeţ, iar administratorilor acestora li s-a explicat, chiar şi cu ajutorul planşelor foto, că este ilegal să achiziţioneze piese din calea ferată. De la începutul anului, 12 hunedoreni au fost arestaţi pentru furturi de fier şi cupru din tronsoanele feroviare. Angajaţii CFR din judeţ au sarcina zilnică de a ve