Ministerul Sănătăţii va avea un compartiment special de urmărire a achiziţiilor publice şi externalizările făcute de către spitale, dar şi plăţile informale din sistem.
"Încă de anul trecut avem în vedere organizarea unui astfel de compartiment. În Sănătate este nevoie de constituirea unui grup de experţi pe probleme legate de corupţie şi fraudare a achiziţiilor publice", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii.
Noul compartiment, care va include experţi din cadrul ministerului, a presupus schimbarea structurii instituţiei, care a fost aprobată ieri printr-o hotărâre de guvern. Echipa va fi formată probabil din 8-10 persoane, care vor avea competenţe în verificarea achiziţiilor publice, a externalizărilor şi a plăţilor informale. "Acum începem să structurăm acest compartiment şi sperăm ca din toamnă să devină funcţional", a spus Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Acest proiect este susţinut din fonduri structurale de 3 mil. euro, care se află în curs de avizare, şi vizează realizarea unei reţele naţionale.
Achiziţiile publice, pe care fiecare spital le organizează individual, au iscat în ultimii ani nenumărate discuţii legate de preţul mare la care se ajunge. Recent şi preşedintele Traian Băsescu a avut mai multe declaraţii dure legate de fraudele din sistemul sanitar. Şi premierul Emil Boc a taxat risipa din sănătate şi preţurile umflate. Totodată, externalizările pe diferite servicii, dar mai ales plăţile informale sunt probleme acute ale sistemului care nu şi-au găsit rezolvare. Potrivit unor estimări mai vechi, plăţile informale din sistemul sanitar se ridică la câteva sute de milioane de euro.
Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Panait Sârbu din Capitala, nu crede că noul departament va avea rezultate pentru că achiziţiile publice se fac deja prin licitaţii, iar plăţi informale