America mai are doar cateva zile pentru a decide daca vrea sa mareasca plafonul datoriei publice, timp in care tot mapamondul este cu ochii pe deciziile uneia dintre cele mai puternice economii din lume.
Pana la o decizie finala, moneda americana fluctueaza cu influente destul de puternice in unele economii din lume. Din punctul sau de vedere, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, crede ca problema SUA este una falsa. Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta ne-a vorbit despre incapacitatea temporara de plata in care s-ar putea sa intre Grecia, dar si despre cum se va resimti restrictia Spaniei impusa romanilor care vor sa munceasca acolo.
Totodata, acesta a tinut sa mentioneze ca rata de schimb a euro nu va trece de 4,3 lei pana la finele anului, dar ceva mai greu s-ar putea sa avem de infruntat anul viitor cand vin alegerile.
Cum se vede problema datoriei publice a SUA din perspectiva unui economist?
Din punctul meu de vedere, problema plafonului datoriei publice a SUA este una falsa, pentru ca acest stat isi finanteaza deficitele bugetare emitand cea mai puternica moneda a lumii. Oricum, este moneda cu cea mai larga circulatie din lume. SUA au decis sa aiba un plafon pentru a avea un control asupra nivelului datoriei publice. Dar este un control administrativ, ei pot decide oricand sa mareasca acest plafon.
Atunci?
Cred ca discutiile actuale sunt, mai degraba, canalizate inspre modul in care SUA isi va reduce deficitul bugetar foarte mare, din prezent (aproape 10% din PIB), in urmatorii ani. Cele doua partide politice vad metode diferite. Pe de o parte democratii si-ar dori taxe mai mari, in timp ce republicanii vor cheltuieli mai mici, in special, cu cele medicale sau protectia sociala.
Ceea ce observam in acest moment este o reducere a increderii a managerilor in p