Masajul cu pietre reci sau chiar cu gheaţă, dar şi duşurile scoţiene ne revigorează atunci când temperaturile de afară ating niveluri caniculare. Cele mai eficiente tratamente pentru relaxare şi pentru activarea circulaţiei sunt cele în cadrul cărora corpul este expus alternativ la cald şi la rece.
Organismul are propriul mecanism de răcorire în zilele caniculare: transpiraţia, însoţită de antrenarea unei cantităţi mari de sânge către piele, unde se poate răci mai uşor. Dar, chiar şi aşa, expunerea prelungită la temperaturile ridicate ne oboseşte atât fizic, cât şi psihic, ne copleşeşte.
De aceea, specialiştii ne recomandă să apelăm la terapiile SPA cu efect răcoritor, care, de altfel, sunt tot mai des folosite şi de români în sezonul cald. Beneficiile acestora nu se rezumă la efectul răcoritor.
Pietre calde şi reci pentru circulaţie
Terapia care foloseşte alternativ pietre calde şi reci stimulează şi relaxează, în acelaşi timp, întregul organism. Pe de o parte, pietrele calde decontractează musculatura, astfel încât dispar aşa-zisele „noduri" care se formează de obicei la nivelul spatelui, în special la ceafă. Pe de altă parte, aplicarea pietrelor reci are rolul de a înlătura durerile, de a reduce inflamaţiile (în cazul muşchilor lezaţi în urma unor mişcări greşite), dar şi de a stimula starea de alertă a corpului.
„Masajul cu pietre calde şi reci determină mai întâi dilatarea vaselor de sânge şi apoi constricţia lor, ceea ce înseamnă o adevărată gimnastică pentru corp, antrenând un flux mărit de sânge şi, ca urmare, o oxigenare şi o hrănire mai bună a ţesuturilor", explică specialistul estetician Luciana Stanciu, manager Eden Spa.
O altă variantă de terapie răcoritoare care presupune alternanţa cald-rece o reprezintă duşul scoţian. Acesta constă în aplicarea, mai întâi, a unor jeturi de apă din ce în ce