Mormane de alge potenţial letale au invadat plajele unei destinaţii turistice din provincia Bretania, din nord-vestul Franţei. Ecologiştii sunt de părere că algele ucigaşe sunt produsul nitraţilor din fertilizatorii folosiţi în fermele de porci, oi şi cele de produse lactate.
Luna aceasta, 31 de mistreţi au fost găsiţi morţi pe plajele de pe coasta Bretaniei, plutind în apă sau întinşi pe malurile mâloase. Specialiştii cred că aceştia au murit pentru că au băut din apa contaminată de algele verzi care s-au înmulţit excesiv, relatează cotidianul britanic The Guardian, în varianta online.
Una dintre plajele afectate a fost închisă din cauza mormanelor de mâzgă urât mirositoare formate din alge în descompunere. Acestea au afectat coasta de zeci de ani, dar situaţia s-a înrăutăţit în ultimii ani, provocând chiar moartea unui muncitor care curăţa plaja, precum şi a mai multor câini şi a unui cal care se plimba pe plajă.
Ecologiştii învinuiesc nitraţii din fertilizatorii folosiţi în ferme pentru înmulţirea excesivă a algelor, spunând că nitraţii ajung în râuri şi apoi, în mare. Guvernul a lansat un plan pe termen lung pentru a curăţa plajele de alge folosing buldozere, dar manifestanţii cred că nu se va schimba nimic dacă agricultura nu va renunţa la nitraţi.
Algele sunt inofensive până se usucă şi încep să se descompună în straturi care ajung până la un metru, emanând un miros urât şi gaze toxice care ar putea ucide un om.
Autorităţile au efectuat autopsii asupra mistreţilor găsiţi morţi şi au testat mostre pentru a vedea dacă prezintă urme de hidrogen sulfurat, un gaz toxic. Cu toate acestea, oficialii sunt de părere că este prea devreme pentru a spune cu certitudine că mistreţii au fost ucişi de alge. O analiză a apei a determinat că algele verzi sunt „peste nivelul de alertă, dar sub nivelul de pericol". Un poliţist local a afirmat că mist