Această ţară "nu va ceda în faţa indimidărilor şi a ameninţărilor", a declarat premierul norvegian, Jens Stoltenberg, răspunzând astfel criticilor conform cărora serviciile de securitate au reacţionat lent la atacurile comise vinerea trecută de Anders Behring Breivik. Un supravieţuitor al masacrului a declarat că "poliţiei i-a trebuit un timp infinit" să răspundă la apelurile de ajutor. Un altul a precizat că poliţiştii le-au cerut riveranilor de pe insula Utoeya să nu se apropie, cu vaporul, de malul pe care se aflau victimele. Recomandarea nu a fost urmată, astfel că zeci de tineri au putut fi salvaţi din infern, scrie Nouvel Observateur, citat de Agerpres. Pe de altă parte, o alertă declanşată ieri la Gara Centrală din Oslo s-a dovedit falsă. Poliţia a evacuat mare parte din clădire, după ce a fost găsit un bagaj suspect într-un autobuz.
Şeful Serviciului de Securitate din cadrul Poliţiei norvegiene, Janne Kristiansen, a ţinut să precizeze că, în urma datelor analizate până în prezent, Anders Behring Breivik a acţionat singur şi nu au fost găsite legături între el şi extremişti de dreapta din Marea Britanie, aşa cum mărturisise chiar atentatorul, informează BBC. În paralel, anchetatorii încearcă să dea de urma celor aproximativ o mie de destinatari cărora Anders le-a trimis, înaintea atacurilor, manifestul de 1.500 de pagini, scris de-a lungul anilor. Deputatul belgian Tanguy Veys, membru al partidului de dreapta Vlaams Belang, spune că un sfert din destinatari locuiesc în Marea Britanie, iar ceilalţi în Italia, Franţa, Germania etc., informează The Guardian.
Ancheta din Norvegia a depăşit graniţele ţării. În Polonia, Parchetul din oraşul Wroclaw a anunţat că l-a intervievat deja pe patronul firmei de chimicale de unde se aproviziona Anders. Anchetatorii investighează totodată şi pista belarusă, după ce s-a descoperit că