La „Cireaşa de pe tort", concurenţii îşi dădeau note între ei, maestrul bucătar Horia Vîrlan doar îi urmărea, comenta, aprecia sau, după caz, se închina. Acum, la noua emisiune, „Academia lui Horia", el şi numai el punctează prestaţia concurenţilor şi, dacă doriţi, îl puteţi vedea aşa cum este el cu adevărat în bucătărie. În fiecare seară de luni.
Dacă sunteţi pasionaţi de bucătărie, cu sigu- ranţă sunteţi familiarizaţi cu competiţiile culinare, difuzate pe diverse posturi de profil. Prima Tv şi Horia Vîrlan vă propun o astfel de competiţie, autohtonă, bineînţeles, jurizată de maestrul bucătar. Ce le-a pregătit concurenţilor, ce preparate vom vedea, ce reţete vom afla ne spune Horia Vîrlan în interviul de mai jos.
Pentru „Academia lui Horia", dumneavoastră aţi selecţionat candidaţii?
Horia Vîrlan: Ei nu, nu puteam face singur selecţia, au fost peste 4.000 de candidaţi. Unii au venit pentru bani, alţii pentru a găti sau pentru a învăţa să gătească, alţii pentru a fi văzuţi. Ideea emisiunii ne-a venit după ce am primit o mulţime de scrisori de la cei care urmăresc „Cireaşa de pe tort", în care-şi exprimau dorinţa de a participa la emisiune şi astfel am ajuns aici. Am ajuns să închegăm o emisiune destul de grea pentru noi, o emisiune destul de încărcată, pentru că, în afară de preselecţii, unde mulţi oameni din studiou m-au ajutat, în final, a trebuit să-i supun unui test personal. După test, am ales 18 candidaţi, cărora li s-au alăturat 18 vedete care se pricep la gătit. Fiecare grupă preliminară, formată din trei echipe a câte doi concurenţi (o vedetă şi o persoană selectată) trebuie să-şi dea măsura capacităţii lor de-a lungul a patru probe.
În ce constau probele preliminare?
H.V.: Prima este proba de îndemânare, tehnici de bază de bucătărie, adică tăierea legumelor, dar nu ca la mama acasă, ci în bucăţi de anumite dimensiuni sau cub