Veniturile bugetare şi încasările din TVA au crescut neîntrerupt de mai bine de un an, însă în ultimele luni ritmul a încetinit constant, iar perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt mai puţin optimiste, analiştii anticipând o temperare pe măsura disipării efectului de bază datorat majorării TVA.
Dacă în a doua jumătate a anului trecut şi prima parte a acestui an încasările din TVA înregistrau şi creşteri lunare de 30-50%, în iunie 2011 avansul a încetinit la 14,7% faţă de aceeaşi lună din 2010. Din iulie 2010, cota de TVA a fost majorată cu 5 puncte procentuale, la 24%, măsură care a antrenat creşterea încasărilor.
"În a doua jumătate a anului se va tempera ritmul de creştere a veniturilor bugetare pe măsura disipării efectului de bază datorat majorării TVA şi extinderii bazei de impozitare a veniturilor operate în 2010. Totuşi, ne aşteptăm la continuarea trendului pozitiv de creştere a veniturilor bugetare, deoarece politica fiscală mai are suficient spaţiu de manevră prin reducerea evaziunii fiscale sau alinierea unor taxe la niveluri comparative cu cele practicate în UE", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată de nivelul cotei, dar şi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziune fiscală, sumele colectate la buget fiind de natură să crească pe măsură ce economia îşi revine.
Şi ascensiunea veniturilor bugetare totale a încetinit în ultimele luni, ajungându-se de la ritmuri de creştere de două cifre la avansuri de o singură cifră. În iunie plusul a fost de numai 7% faţă de iunie 2010, reprezentând jumătate din ritmurile din februarie şi martie, de exemplu.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, afirmă că este dificil de s