Imigrantii romani au ajuns sa fie sclavi in padurile din muntii Sumava, din Cehia, autoritatile anuntand ca este vorba de unul dintre cele mai ample cazuri de trafic de persoane din istoria tarii.
Pentru a descurca itele acestei anchete, politia ceha colaboreaza cu cea din Romania, dar momentan nu au dat mai multe detalii, pentru ca sefii retelei nu au fost inca prinsi, a precizat Petr Hantak, purtator de cuvant al politiei din Cehia, informeaza Prague Monitor.
Abuzul teribil asupra muncitorilor straini a inceput in piata vietnameza Sapa din Praga in 2009, cand mediatori ai fortei de munca au oferit barbati si femei din Vietnam pentru a fi pregatiti sa munceasca pentru compania forestiera de stat Lesy Ceske Republiky (LCR).
"Parea credibil, dar contractele pe care le-au semnat erau in limba ceha, iar interpretilor nu le-au fost aratate. In plus, era vorba de contracte de formare profesionala, conform carora muncitorilor urma sa li se plateasca 500 de coroane pentru plantare de copaci", a declarat avocata Stepanka Mikova, descriind prima actiune de recrutare.
Avocata a precizat ca ea, impreuna cu alti colegi, reprezinta 100 de persoane, care au trecut prin aceasta experienta teribila. Printre cei recrutati, care mai tarziu au fost tratati ca niste sclavi, se numara romani, bulgari si ucrainieni.
Cei care au scapat au povestit ca au fost tinuti in conditii inumane, prost hraniti, unii dintre ei ajungand sa manance lemne.
Mikova povesteste ca unii muncitori sunt amenintati cu bataia, dar si supusi abuzurilor psihice, fiind monitorizati de paznici cu arme. In cazul in care vreun muncitor se raneste, nu primeste tratamentul necesar, ci este trecut peste granita si lasat acolo.
Cu toate acestea, LCR respinge orice responsabilitate pentru straini. "Ne dam seama ca situatia este serioasa si c