O interdicţie de vize impusă de Ministerul de Externe al SUA asupra a 60 de oficiali ruşi implicaţi în moartea, în condiţii dubioase, a avocatului Serghei Magnitsky periclitează relansarea relaţiilor americano-ruse şi pune presiune asupra UE.
Iniţial, autorităţile ruse au tratat moartea avocatului Serghei Magnitsky în închisoarea Butyrka din Moscova drept un caz obişnuit, afirmând că aceasta ar fi survenit în urma unui atac de cord. Însă cazul Magnitsky avea în curând să agite spiritele atât în Rusia, cât şi peste hotare. Magnitsky, avocat la firma britanică Firestone Duncan, a reprezentat compania Hermitage Capital Management într-un proces în care aceasta era acuzată de evaziune fiscală.
Avocatul a descoperit că, deşi evaziunea fiscală avusese într-adevăr loc, aceasta fusese înfăptuită nu de către clientul său, ci de un grup de conspiratori care furaseră documentele companiei Hermitage şi obţinuseră, cu ajutorul acestora, 230 milioane dolari în returnări de taxe din partea statului. Printre autorii faptei se numărau poliţişti, judecători, bancheri şi mafia rusă. Magnitsky a fost arestat pentru complot şi deţinut timp de 11 luni fără proces - timp în care starea sa de sănătate s-a înrăutăţit dramatic, nu în ultimul rând din cauza bătăilor repetate care i-au fost aplicate de către poliţişti. În data de 19 noiembrie 2009, doctorul închisorii a chemat o ambulanţă, însă medicul acesteia i-a prescris lui Magnitsky numai un analgezic. Câteva ore mai târziu, avocatul era mort.
Legea Magnitsky
Cazul avocatului a fost adus şi menţinut în atenţia presei internaţionale atât de către organizaţii din Rusia pentru drepturile omului, cât şi de către William Browder, directorul companiei Hermitage. Deşi o comisie prezidenţială a Kremlinului a ajuns la concluzia că Magnitsky a murit într-adevăr în urma unei bătăi primite, iar preşedintele Dmitri Medvedev a d