Agricultura a înregistrat o creştere în prima parte a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut datorită vremii bune, dar şi ca urmare a preţurilor-record pentru produsele agroalimentare, spun producătorii români.
"A fost mai bine decât anul trecut, dar noi nu avem merite mari. Vremea a ţinut cu producătorii şi preţurile au rămas ridicate. Eu am avut 11.000 de hectare de grâu anul acesta şi am scos 6 tone/ha faţă de 4,8 tone/ha anul trecut", spune Mihai Anghel, care exploatează 25.000 de hectare de teren prin intermediul Cerealcom Dolj.
De cealaltă parte, Viorel Matei, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), spune că deşi vremea a adus un plus, odată cu preţurile cerealelor au crescut şi costurile cu îngrăşămintele, seminţele sau pesticidele.
"Preţul inputurilor a crescut cu circa 30% în prima parte a acestui an, dar preţurile mari ale cerealelor au echilibrat acest avans. Încă nu s-a recoltat tot grâul, dar până acum se vede că recolta va fi mai mare decât cea de anul trecut. Per total creşterea ar putea fi de 10%-15%", spune el.
Agricultura a contribuit anul trecut la PIB cu circa 7%, valoarea producţiei agricole ridicându-se la peste 8 miliarde de euro. Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat în mai multe rânduri că producţia agricolă se va ridica în acest an la o valoare de peste 10 mld. euro. Acest avans ar putea contribui la creşterea economică din acest an cu circa 0,3%, potrivit estimărilor Băncii Comerciale Române.
Avans de 50% al exporturilor de alimente în primele luni ale acestui an
Un alt semnal care arată că agricultura va înregistra un avans faţă de anul trecut este creşterea exporturilor. Astfel, în primele patru luni ale acestui an exporturile de produse agroalimentare ale României s-au ridicat la 947 de milioane de euro, fiind cu 50% mai mari f