Aproape la toate liceele profesorii acordă pregătire gratuită pentru examenele din august, dar nu prea au cui să predea
Inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov a amintit, ieri, că, deşi sunt mai multe licee unde profesorii acordă pregătire gratuită pentru Bac, elevii nu prea sunt interesaţi. Asta cu toate că în judeţul Braşov, după sesiunea din iulie a Bacalaureatului, sunt peste 2.000 de „picaţi”. „În licee s-au organizat meditaţii la disciplinele la care se susţine bacul şi au fost afişate anunţuri la avizierele unităţilor. Nu este un program serios, riguros, pentru că nu vin candidaţii”, a explicat Dorel Agache, inspector şcolar general, ieri, în şedinţa de Colegiu Prefectural. Unul dintre aceste motive este faptul că mare parte a celor picaţi provin din rândul promoţiilor anterioare, care deja au joburi.
„Acum noi facem un studiu în şapte licee privind utilitatea acestor meditaţii. Deocamdată, n-am fost decât în două licee, unde erau 15 profesori şi 7 elevi corijenţi care vroiau să se pregătească să promoveze mai întâi. Pregătire suplimentară pentru materii, însă, s-a făcut în fiecare liceu, încă de la începutul anului şcolar, din septembrie. Acum, mie mi se pare nefiresc un program de meditaţii pentru cei care n-au învăţat pe tot parcursul anilor de şcoală”, a mai spus Agache.
Bac diferenţiat din 2013
În prima sesiune de Bac s-au înscris 5495 de candidaţi, dintre care 5241 au fost prezenţi. 1331 provin din serii anterioare, care au dat examenul de mai multe ori. „Ei au avut o rată de promovabilitate de 12,16% şi, de fapt, ei au tras procentul seriei curente în jos. De la an la an, numărul celor care nu iau examenul creşte, iar procentele de promovare la nivelul judeţului vor scădea”, avertizează Dorel Agache.
În ceea ce priveşte procentul de promovare la Bac, de puţin peste 46% la nivelul jud