România merge bine. A ieşit din recesiune, a câştigat, pe hârtie, sute de mii de locuri de muncă şi se bucură de investiţii în creştere. Opoziţia e în vacanţă, puterea e bucuroasă că FMI a lăudat-o pentru că a făcut ceea ce trebuia (adică ce i-a cerut Fondul) iar pe litoral sunt din ce în ce mai puţine alge urât mirositoare.
Pe fondul acalmiei din mijlocul sezonului concediilor, inevitabil Guvernul a simţit nevoia să facă ceva pentru a capta, prin ceva bun de această dată, atenţia publicului influenţabil şi cu drept de vot.
Guvernul a lansat astfel programul "Coşul de solidaritate", destinat pensionarilor. Contra cost, ei vor putea beneficia, printre altele, de făină, zahăr şi ulei la "preţul cel mai scăzut posibil", conform memorandumului avizat miercuri de Executiv.
Propunerea, care ar putea ajuta 5,6 milioane de pensionari, nu implică niciun cost. Cel puţin aşa se înţelege din memorandum. Cu toate că se pare că este gratis pentru stat, adică nu implică niciun efort financiar, primarii din Arad spun că nu au bani pentru Economate, adică nu pot susţine programul care, spune Guvernul, nu costă nimic.
Fie primarii nu vor să câştige voturi la alegerile viitoare şi se plâng de program, fie Guvernul vrea să câştige voturi şi aruncă "pe piaţă" un nou proiect menit să-i facă pe români să trăiască bine, deşi este evident că acest lucru nu se va întâmpla, cel puţin nu datorită acestui proiect.
Programul care nu implică niciun efort bugetar suplimentar, nici sub forma sprijinului financiar, nici a subvenţiilor, nu va fi însă derulat de instituţia care l-a propus, Guvernul, ci de autorităţile locale.
Acest Economat Reloaded va costa însă, inevitabil, destul de mult. Într-un fel sau altul, cineva, sau mai bine spus ceva, adică o autoritate locală, va trebui să intermedieze vânzarea a zeci de mii de tone de produse alimentare. Este nevoie de sp