Tot mai multe cupluri de la noi apelează la fertilizarea in vitro. Ajunşi la disperare, moldovenii care, din motive de sănătate, nu pot avea urmaşi sunt gata să dea mii de euro pentru a deveni părinţi. Procedura se efectuează la Chişinău din 1995 şi costă de la 1.500 de euro. Medicii nu dau însă niciodată garanţia că tratamentul va da roade.
Pe holurile Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din Capitală întâlnim zeci de femei cu acelaşi destin. Parcă pedepsite de soartă, aşteaptă cuminţi la uşile doctorilor de la care speră să audă vestea că vor deveni mame. „Numărul cuplurilor care nu pot avea copii şi apelează la fertilizarea in vitro creşte de la an la an în ţara noastră, nu pentru că am avea o societate infertilă, ci pentru că tot mai multe persoane au încredere în medicina modernă", explică Veaceslav Moşin, directorul centrului.
Dacă în 1995, când s-a deschis clinica, au fost doar opt pacienţi, în 2005 deja 208 persoane au recurs la fertilizarea artificială, iar în 2009 numărul acestora a crescut până la 543. Chiar dacă ajung să cunoască sute de destine frânte de imposibilitatea de a avea un copil, medicii nu se grăbesc să promită pacienţilor că, în urma tratamentului, familiile lor se vor mări.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
Datele statistice arată că doar 51,2 % dintre femeile care încearcă să conceapă un copil în eprubetă rămân însărcinate şi doar 42,9% ajung să nască.
„Aproximativ 10% din femeile care rămân gravide pierd sarcina. Cauzele avortului spontan sunt diferite: stresul, patologiile genetice sau infecţiile. Cea mai riscantă perioadă este până la opt luni. Cu cât mai mare este fătul, cu atât mai mici sunt şansele de a-l pierde", afirmă Veaceslav Moşin.
Natalia I., în vârstă de 35 de ani, este una dintre femeile măcinate de gândul că nu poate avea copii. „Am muncit opt ani î