Bănăţeanul Helmuth Frauendorfer, originar din Voiteg, povesteşte cum a fost forţat de Securitate să părăsească ţara din cauza poeziilor sale anti-comuniste. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Mic de statură şi îmbrăcat în negru, Helmuth Frauendorfer recunoaşte că, deşi toată tinereţea a trăit la Timişoara, îi stă ca o piatră pe inimă orice întoarcere "acasă". Fiecare stradă îi aduce aminte de teroarea prin care a trecut urmărit de securitate, iar de câte ori trece prin faţa sediului SRI îşi aminteşte bătăile şi presiunile fizice îndurate în beciurile fostei Securităţi.
Acum un an şi-a făcut curaj să povestească lumii întregi despre experienţa sa şi despre cum Securitatea i-a înscenat o serie de evenimente pentru a-l determina să părăsească ţara în care s-a născut. Aşa s-a născut filmul "An den Rand geschrieben" ("Cu faţa la zid" – 2010), care arată persecuţia comunistă îndreptată asupra unor tineri, încă din vremea când erau copii, elevi de liceu, şi care au ajuns, ulterior, scriitori cu renume în ţară şi în străinătate, printre care laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller.
Originar din Voiteg, Helmut Frauendorfer trăieşte, din 1987, în Germania, la Berlin. Chiar şi după ce a plecat, a simţit că Securitatea comunistă stătea cu ochii pe el. Prima întâlnire cu securiştii a avut-o în clasa a XII-a. Era în timpul anului şcolar, în 1967, iar nişte necunoscuţi au venit şi l-au scos de la ore. "Înainte de Bacalaureat, eram elev la Liceul Nikolaus Lenau din Timişoara, am fost scos din sală şi mi s-a spus că sunt aşteptat de un redactor de la «Scânteia». Bineînţeles că redactorul nu era redactor şi m-a invitat la o plimbare, care s-a terminat în pivniţele bulevardului Mureşan. Acolo m-au «tratat» pentru a mă face informator. Am refuzat", îşi aminteşte Helmut Frauendorfer.
Semnătură forţată
La scurt timp a urmat o a dou