Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a acreditat primele patru spitale din România. Doar unul este din Bucureşi, Institutul "Matei Balş", celelalte sunt din Baia Mare, Moineşti şi Cluj-Napoca. Potrivit legii, spitalele care nu solicită demararea procedurii de acreditare nu vor mai primi bani de la buget.
Corespondentul RFI la Cluj-Napoca, Bianca Pădurean
Spitalul Militar de Urgenţă "Constantin Papilian" din Cluj-Napoca se află pe lista celor patru spitale din România care au primit până acum acreditarea de la CoNAS, după ce a fost chiar primul evaluat din ţară.
Pentru a intra în procesul de acreditare, Spitalul Militar din Cluj a trebuit să plătească o taxă în funcţie de numărul de paturi disponibile. Acreditarea se face pe o perioadă de cinci ani, iar preţul este de patru lei pe lună pentru fiecare din cele 275 de paturi disponibile.
Conducerea spitalului proaspăt acreditat spunea la finalul evaluării că atârnă greu în această competiţie şi investiţiile făcute în ultimii trei ani, care se ridică la 20 de milioane de lei. Este vorba despre construirea unei clădiri cu şase etaje, cumpărarea unei staţii centralizate de oxigen, una de fluide medicinale şi o centrală termică nouă, care să deservească întreaga infrastructură a spitalului.
Pentru evaluarea unităţilor medicale româneşti au fost stabilite peste 1.800 de criterii, iar spitalele trebuie să îndeplinească cel puţin 85% din regulile impuse, pentru a fi acreditate. Reprezentanţii CoNAS spun că prin aceste acreditări se urmăreşte creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor, dar şi reabilitarea încrederii lor în medicina românească. Cluj, Bianca Pădurean, despre acreditarea Spitalului Militar
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a acreditat primele patru spitale din România. Doar unul este din Bucureşi, Institutul "Matei Balş