La aproape o săptămână de la masacrul de la Oslo, apar comentarii și semne de întrebare referitoare la modul în care a acționat poliția în cazul atacului de pe insula Utoeya, soldat cu 78 de morți. Este clar însă că forțelor de ordine le-a luat 80 de minute pentru a interveni și a stopa masacrul. Oficiali ai poliției au admis de altfel că s-a acționat abia la o oră după ce au fost informați despre atac, din cauză că nu aveau la dispoziție un elicopter adaptat, scrie ziarul ”Le Monde”. Sursa: Reuters
Șeful echipei de intervenție de pe insula Utoeya, Haavard Gaasbakk, a ținut o conferință de presă în care s-a declarat mândru de oamenii săi, mai ales că misiunea lor nu a fost deloc ușoară. ”În drum spre insulă barca noastră a avut probleme cu motorul. Chiar în acel moment, spre noi veneau ambarcațiuni private, iar cei aflați la bord ne spuneau ce se întâmplă(pe insulă)”, a povestit responsabilul norvegian.
Un alt agent care a participat la capturarea atacatorului Anders Behring Breivik a relatat că, o dată ajunși pe insulă, polițiștii s-au împărțit în două grupuri, unul mergând spre nord, celălalt în direcția de unde se auzeau focurile.
”Am văzut resturi de muniție în apă, în partea de sud a insulei”, a povestit agentul. După ce au mers 300 de metri, până în dreptul unei zone cu copaci, polițiștii au început să strige pentru a atrage atenția atacatorului asupra lor. ”Brusc, acesta ( Anders Behring Breivik - n.r) a apărut în fața noastră, cu mâinile ridicate deasupra capului. Arma sa era pe jos, la 15 metri de el”, a mai spus polițistul. Norvegianul a fost imobilizat de unul dintre agenți, în timp ce ceilalți au început să-i ajute pe răniți.
Depășiți de situație și dezorientați
Atacul de vineri a generat numeroase critici legate de lentoarea și de numărul insuficient al forțelor de poliție norvegiene. De aceea, premi