Din ce în ce mai puțini turiști ne vor trece pragul stațiunilor balneo-climaterice în lipsa unor investiții serioase în infrastructură și a acordării unor facilități fiscale investitorilor în acest domeniu. În ciuda dorinței ministrului Turismului, Elena Udrea, de a atrage cât mai mulți străini pe plaiuri mioritice, realitatea este că și numărul românilor care calcă pragul acestor stațiuni este într-o scădere continuă. Sursa: Dan Arsenie
În stațiuni balnea-climaterice din România vin anual între 800 de mii și un milion de oameni să se caute de sănătate. Acestora li se adaugă și pesionarii care primesc de la Casa Națională de Pensii bilete de tratament. Anual circa 250.000 de astfel de bilete ajung la pensionari, dar nu toți ajung în stațiuni.
Doar 10% dintre turiști sunt cetățeni străini, potrivit lui Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear (OPTBR). Viitorul turismului balnear nu este unul roz în lipsa unor investiții. Lucia Morariu, președintele agenției de turism Eximtur, anticipează o scădere de 20% a cererii pentru turismul intern, scădere observându-se și pentru pachetele de tratamente în stațiunile balneare.
Potrivit acesteia lipsa infrastructurii este unul dintre factorii care îi determină pe români să consume din ce în ce mai puțin destinații interne.
Turistul vrea tratament și divertisment
Turismul balnear ocupă locul doi în oferta turistică a României, deținând aproximativ 15,4% din capacitatea de structuri turistice pe țară. Avem , în prezent, circa 160 de stațiuni și localități balneare care dețin resurse minerale de cură balneară, din care 15% sunt de interes național, restul fiind de interes local.
Consilierul pe probleme de turism și sănătate din cadrul Ministerului Turismului, Emilian Imbri, susține că o problemă pe care o are România în a concura cu celelalte sta