Încrederea în obligaţiunile italiene se evaporă pe zi ce trece.
Dacă al doilea pachet de salvare al Greciei de săptămâna trecută redresase puţin diferenţa (spread) dintre obligaţiunile italiene şi cele germane la bursă, aceasta coborând de la un catastrofic 3,32 la un relativ gestionabil 2,47, în ultimele zile spread-ul a început să crească din nou (3,13 astăzi), punând din nou sub semnul întrebării „sănătatea" financiară a Italiei, o ţară mult mai dificil de salvat decât Grecia.
În asemenea condiţii de creştere galopantă a spread-ului Italiei şi a altor economii vulnerabile, criza care a afectat moneda euro nu doar că nu pare să se fi soluţionat, dar nici măcar nu dă semne de a se fi domolit. Este din ce în ce mai clar că moneda unică nu a reuşit să creeze acea convergenţă economică sperată în cancelariile europene.
Dimpotrivă, una din cauzele crizei datoriilor suverane este tocmai divergenţa dintre economiile europene, divergenţă care era puţin observabilă în anii de boom economic. Acum, în plină criză, întrebarea pusă în acest moment la bursă este dacă zona euro va supravieţui lunii august.
Click aici şi spune şi tu dacă va supravieţui zona euro unei probabile prăbuşiri financiare a Italiei