La cea de a şasea ediţia a taberei de creaţie plastică Rubin - Dubova (31 iulie – 7 august) se vorbeşte în limba franceză. Se preconizează inaugurarea primului muzeu de artă contemporană dintr-o comună din România.
Localitatea Dubova din judeţul Mehedinţi se află la 217 kilometri de Timişoara, în zona de defileu a Dunării, poate cea mai frumoasă parte a fluviului de pe teritoriul României şi face parte din provincial istorică Banat. Aici se desfăşuară de şase ani tabăra de creaţie plastică Rubin – Dubova. Ideea a pornit de la Stelian Cirţ, directorul Fundaţiei Rubin, cu scopul de a crea o zonă multiculturală pentru schimburi de experienţe între artiştii din ţară şi din străinătate, dar şi pentru promovarea acestei zone minunate.
De-a lungul anilor au participat alături de artiştii români invitaţi din Japoinia, Ucraina, Polonia, iar în acest an se va vorbi limba franceză. În perioada 31 iulie – 7 august, în tabăra de la Dubova vor lucra 14 artişti plastici. În acest an sunt invitaţi şi doi francezi, Alain Leduc, scriitor şi critic de artă din Metz, şi Gopal Dagnogo, pictor originar din Coasta de Fildeş.
“Pe Gopal Dagnogo l-am întâlnit într-o tabără din Normandia. Acolo făcea pictură pe o bucată de beton. El a studiat japoneză şi artele plastic la Bordeux, cântă şi la mai multe instrumente. Merge în zona artei negre. Merge să lucreze în bronz în Burkina Faso”, a spus sculptorul Cristian Sida, cel care l-a invitat la Dubova pe francez.
Primul muzeu de artă contemporană dintr-o comună
Artiştii vor fi cazaţi timp de o săptămână în trei cabane de la Dubova. La finalul taberei, o parte din lucrări vor fi donate comunităţii locale. “Dubova ar putea fi prima comună din România cu un muzeu de artă contemporană. Este o zonă turistică minunată, merită promovată. Vrem să atragem şi tinerii din Dubova spre artă, astfel că va avea