Peste 730.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate după aplicarea noului Cod al Muncii, din 1 mai, iar 128.806 au încetat deja, în multe dintre cazuri fiind vorba de înregistrarea lucrătorilor ca zilieri, a declarat, ieri, ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu. Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale a precizat că în perioada 1 mai - 25 iulie au fost înregistrate 736.563 de noi contracte de muncă, în timp ce 128.806 dintre ele au încetat în acelaşi interval.
Înăsprirea sancţiunilor va scoate la suprafaţă munca la negru
Sebastian Lăzăroiu a afirmat că acest lucru a fost luat în calcul de la început, autorităţile aşteptându-se ca, odată cu înăsprirea sancţiunilor, angajatorii să înceapă să scoată la suprafaţă munca la negru. Ministerul muncii a dispus, în ultimele două săptămâni, un control pentru a vedea care au fost motivele pentru care o parte dintre noile contracte au fost ulterior închise. Demnitarul a precizat că până în 8 iulie fuseseră înregistrate 627.579 de contracte noi şi tot până la aceeaşi dată 94.696 încetaseră (adică 15 la sută), iar Inspecţia Muncii a identificat mai multe situaţii.
Trecere de la contract de muncă la registrul pentru zilieri
Verificările făcute pe un eşantion de aproximativ 27.000 de contracte încetate, din cele 94.696, au arătat că principalul motiv a constat în trecerea de la contract de muncă la registrul pentru zilieri (30 la sută din cazuri). „După 1 mai, pe noul Cod al Muncii s-a încheiat un contract de muncă, dar, la un moment dat, persoana respectivă a fost înregistrată ca zilier“, a explicat ministrul Lăzăroiu.
El a atras însă atenţia că o persoană trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a putea fi înregistrată ca zilier, respectiv să fie necalificată şi să presteze muncă ocazional, nu mai mult de 90 de zile.
„Încă suntem în intervalul de graţie de 90 d