Instituţiile din Alba responsabile de acţiuni de intervenţie în caz de forţă majoră au organizat, joi, un exerciţiu pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă. Cazul posibil ales a fost o explozie urmată de incendiu la un cvartal de locuinţe din municipiul Alba Iulia. Locaţia acţiunii a fost zona blocurilor 3EFG, 4G, 5G, G140 şi 62, în apropierea Pieţei volante de pe Bulevardul Transilvaniei.
Din cauza acestui exerciţiu, în zonă au fost restricţionate accesul şi circulaţia. Organizatorii au atenţionat privind manifestarea de fond sonor aferent desfăşurării exerciţiului (sirene), fapt pentru care au apelat la înţelegerea locuitorilor, dar şi la respectarea de către aceştia a marcajelor şi indicaţiilor autorităţilor.
Exerciţiul a durat aproximativ o oră şi jumătate şi a cuprins simulări spectaculoase de intervenţie şi salvare a victimelor, în cadrul unor situaţii concrete. Publicul prezent la eveniment a urmărit “pe viu” cum echipajele au salvat şi au acordat primul ajutor unor persoane “blocate” în balconul unui bloc din zonă, persoane “rănite” în urma unei situaţii de explozie şi incendiu şi alte scenarii. S-a remarcat promptitudinea personalului “Salvamont” şi SMURD şi au fost observate, cu această ocazie, şi aspectele care necesită remediere în timpul operaţiunilor.
Prezent la eveniment, inspectorul general Marcel Lucaciu, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a declarat că: “Acest exercițiu a fost un bun prilej de a observa modul în care se realizează o intervenție majoră și în urmă căruia se pot trage foarte multe concluzii utile. Sunt mulțumit de felul în care s-a derulat simularea, dar se mai pot face unele reglaje fine pentru viitor”.
Prin desfăşurarea acestei acţiuni, s-a urmărit verificarea eficienţei planului roşu de intervenţie, a cooperării între toate structurile responsabile şi antrenării tuturo