Asociaţia Staţiunilor Balneare din România va fi înfiinţată în câteva săptămâni, imediat după ce primele zece localităţi vor primi statut oficial de „staţiune balneară“, a declarat ieri Emilian Imbri, consilierul personal al ministrului turismului, Elena Udrea.
Primele zece localităţi care vor primi statut de staţiuni balneare sunt: Băile Olăneşti, Sovata, Băile Felix, Căciulata, Băile Herculane, Techirghiol, Amara, Govora, Călimăneşti şi Ocna Sibiului.
De asemenea, alte zece localităţi din România vor primi până la sfârşitul anului denumirea oficială de „staţiuni balneare“, între care Geoagiu Băi, Buziaş şi Vatra Dornei, după cum a anunţat ieri managerul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, dr. Horia Lăzărescu.
În România, există 124 de localităţi cu potenţial privind resursele balneare. Potrivit autorităţilor, România ar deţine 30% din resursele balneare ale Europei.
În staţiunile balneare din România există peste 30.000 de locuri de cazare, potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OBTBR), Nicu Rădulescu.
Patronatele şi asociaţiile din turism cer să se acorde facilităţi fiscale investitorilor strategici din staţiunile balneare, dar şi ca agenţiilor de turism să li se acorde facilităţi fiscale pentru vânzarea de pachete turistice în staţiunile balneare, de exemplu reducerea TVA la 5% la pachetele de servicii balneo şi de sănătate, dar şi neimpozitarea profitului reinvestit.
Totodată, aceştia solicită eliminarea impozitului de 16% pentru tichetele de vacanţă, precum şi alocarea din bugetul CNAS a unei cote de 10% pentru tratamentele balneo şi sănătate (prevenţie).
Circa zece milioane de persoane urmează anual cure balneare, dintre care şase milioane de persoane în Germania şi 1,8 milioane de persoane în Italia. Asociaţia Staţiunilor Balneare din România va