Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, s-a intalnit joi in Spania cu reprezentantii asociatiilor romanilor, care au reclamat diverse probleme legate de piata muncii. "Muncitorii romani sunt in general bine vazuti de autoritatile spaniole, dar exista probleme cu munca la negru...Au fost reclamate vulnerabilitatile celor care muncesc la negru si care pot deveni victime ale exploatarii. Statul roman a transmis ca ii protejeaza in fata oricarui abuz", a declarat Lazaroiu in cadrul jurnalului TVR.
Alte declaratii Sebastian Lazaroiu:
Nu este vorba despre 2 actori, de Romania si de Spania, ci exista si un al treile actor: Europa, subliniaza ministrul Muncii. Spania era obligata sa notifice Comisia Europeana, al carei verdict il asteptam.
Spania trebuie sa demonstreze ca se afla intr-o situatia de urgenta si exceptionala. Lucrurile sunt intotdeauna relative cand vorbesti despre situatii exceptionale. Spania este acum in somaj foarte mare, de aproape 21%. Intelegem situatia, dar tinem la respectarea principiilor fundamentale care au stat la baza constituirii UE, printre care si libera circulatie a fortei de munca, a aratat Sebastian Lazaroiu.
Va exista o analiza a Bruxelles-ului, dar masura este deja in vigoare. Spania nu era obligata sa astepte raspunsul Comisiei Europene. Masurile sunt valabile pentru romanii care vor de acum inainte sa mearga in Spania. Cei care sunt pe teritoriul Spaniei acum nu sunt afectati - fie ca au deja un loc de munca, fie ca sunt in somaj.
Nu este afectat dreptul la calatorie.
Romania a vrut sa se asigure ca nu exista abuzuri in aplicarea noilor masuri. Vor exista un grup de lucru si o linie verde pentru a supraveghea modul in care sunt aplicate aceste masuri.
Peste 850 de mii de romani traiesc in Spania si reprezinta cea mai mare comunitate de straini si in acelasi timp cel mai mare grup de contribua