Pentru că nu înţeleg ce citesc, elevii din clasele I-IV vor avea o oră specială de lectură, iar cei din V-VIII \"secvenţe\" de lectură la materiile principale. Sursa: SHUTTERSTOCK
Începând din toamnă, învăţătorii şi profesorii îi vor învăţa pe elevi cum să înţeleagă ceea ce citesc din manuale şi nu numai. În clasele I-IV va exista o oră specială de lectură, iar în V-VIII vor fi secvenţe de lectură pentru fiecare materie în parte.
Aceste "secvenţe" înseamnă, de fapt, câteva minute din timpul unei ore în care tot ceea ce trebuie să facă elevii este să înţeleagă informaţia citită, fie că este vorba de ora de limba engleză, biologie, matematică etc. Pentru disciplina "limba şi literatura română", va exista o oră întreagă de lectură.
Orele de lectură nu vor încărca orarul elevilor
Un reprezentant al Ministerului Educaţiei precizează că programul elevilor nu va fi prelungit prin introducerea orei şi a secvenţelor de lectură, programul alocat studiului la şcoală rămânând acelaşi. Profesorii vor primi noile instrucţiuni printr-o scrisoare metodică, la începutul noului an şcolar.
Prezentă la Suceava cu ocazia întrunirii de lucru a ministrului Educaţiei cu inspectorii şcolari generali din ţară, Oana Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului, a declarat că noul an şcolar va aduce o schimbare la faţă a întregului sistem de învăţământ preuniversitar.
Conform Oanei Badea, introducerea obligativităţii lecturii va duce la rezultate mai bune la examenele naţionale.
Măsură de combatere a analfabetismului funcţional
Demersul Ministerului Educaţiei are la bază rezultatele obţinute de elevii români la testările internaţionale şi la cele europene, care îi plasează în coada clasamentelor privind capacitatea de înţelegere a textelor citite. Acest lucru arată că elevii români se încadrează în cate