Pietrenii nemulţumiţi de proiectul din Centru pot semna o petiţie pe net. În documentul anonim se face referire la inutilitatea construcţiei, dar şi la descoperirea unui cimitir vechi în zonă.
Petiţia adresată Primăriei şi Consiliului Local îi cheamă pe cetăţeni să ia atitudine faţă de proiectul pasajului rutier subteran de pe strada Ştefan cel Mare.
Autorul petiţiei intitulate „Opriţi profanarea mormintelor de lângă Biserica «Sfântul Ioan Domnesc»“ nu şi-a declinat identitatea, dar a strâns în mai puţin de o săptămână 33 de semnături. „Pe lângă faptul că pasajul nu are nicio utilitate, săpăturile au scos la iveală existenţa unui cimitir foarte vechi, de peste 500 de ani, în zonă fiind descoperite peste 450 de schelete umane“, se arată în petiţia online.
De la primele descoperiri ale necropolei medievale, autorităţile au anunţat că oasele umane vor fi reînhumate la terminarea lucrărilor. „Oasele sunt depozitate în subsolul Muzeului de Istorie, până vom face o ceremonie religioasă pentru reîngroparea lor“, a spus Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.
„Se degradează monumentele istorice“
La începutul acestei luni au fost scoase la lumină şi ruinele unei hrube din perimetrul Curţii Domneşti. Vestigiile au fost găsite chiar în zona în care urmează să fie realizate cele 64 de parcări subterane. „Se folosesc utilaje de mare tonaj. Trepidaţiile, vibraţiile puternice produse de aceste mijloace de exploatare în forţă cauzează prejudicii iremediabile monumentelor istorice din apropiere!“, spune pietreanul Mihai Sorin Gaidău, unul din semnatarii petiţiei.
Moda petiţiilor online
Investiţia demarată în primăvară se ridică la 31,3 milioane de lei, din care 21,1 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Edilii susţin că şantierul nu va afecta vestigiile istorice şi că acestea vor fi conservate acolo unde