Ritmul expulzarilor din Franta s-a accelerat din luna mai, a anuntat ministrul francez de Interne, care sustine ca in 2011 ar putea fi alungati din tara circa 30.000 de straini care locuiesc aici ilegal.
Ministrul precedent de Interne, Brice Hortefeux, isi fixase ca obiectiv sa indeparteze de pe teritoriul Frantei 28.000 de imigranti ilegali intr-un an, scrie publicatia belgiana 7sur7.
Noul ministru, Claude Gueant, nu si-a stabilit oficial un obiectiv nou, dar a afirmat ca "in primele sase luni ale anului s-au inregistrat aproape 15.000 de expulzari, adica o medie 2.500 de plecari pe luna". Ministerul considera ca aceasta tendinta este efectul direct al legii imigratiei, adoptata la 16 iunie.
Potrivit noii legi, autoritatile franceze pot prelungi perioada de retinere administrativa a imigrantilor de la 32 la 45 de zile, ceea ce ofera mai mult timp pentru obtinerea documentelor consulare necesare, dar si prerogative extinse judecatorului, care se pronunta asupra deciziei prefecturii privind escortarea pana la frontiera.
Noua lege prevede si amanarea la cinci zile, in loc de doua cum era pana acum, a perioadei la care instanta poate interveni in cazul strainilor tinuti in detentie administrativa.
Guvernul francez a demarat, in 2010, o actiune ampla de demolare a taberelor ilegale si de expulzare a rromilor in tarile de origine, fiecare dintre persoanele care acceptau sa plece primind un ajutor de 300 de euro. Multi dintre acestia au luat insa banii si s-au intors in Franta, pe motiv ca in tara de origine sunt discriminati si nu au sanse sa castige la fel de multi bani cat iau in Franta. Comunitatea de rromi este in continuare de 15.000 de persoane, cifra neschimbata din 2007. Numarul de tabere ilegale nu s-a diminuat.
Ritmul expulzarilor din Franta s-a accelerat din luna mai, a anuntat minist