Basarabenii care aveau alte viziuni despre Uniunea Sovietică puteau ajunge la Spitalul de nebuni. Aşa a păţit Gheorghe David, un inginer din Capitală, după ce le-a scris prim-secretarilor de la Kremlin.
În perioada sovietică au existat numeroase campanii împotriva naţionalismului. Una dintre ultimele a fost lansată la 3 august 1982, atunci când Biroul Politic al Partidului Comunist al RSSM adoptă decizia „Despre manifestările naţionaliste în republică şi măsurile în vederea consolidării educaţiei ideologico-politice şi internaţionaliste a oamenilor muncii". Această hotărâre a fost în vigoare până la sfârşitul anilor 1980, iar una dintre victimele campanii a devinit inginerul Gheorghe David.
În anii 1970 acesta susţinea că, aidoma Rusiei ţariste, Uniunea Sovietică s-a creat prin forţa armelor. În susţinerea ideilor sale, David făcea referire la clasicii marxismului, la Engels, Marx, dar şi la Lenin, la paginile în care aceştia recunoşteau caracterul românesc a majorităţii populaţiei Basarabiei şi condamnau politica de expansiune imperială a ţarilor.
În ceea ce priveşte imperialismul sovietic, basarabeanul făcea trimitere la Pactul sovieto-german din 23 august 1939, potrivit căruia URSS împarte cu Germania nazistă sferele de influenţă în Europa de Est, Moscovei revenindu-i Basarabia, parte componentă a României. Gheorghe David a criticat de asemenea decizia de invadare a Cehoslovaciei în 1968, un argument în plus, spunea el, că Uniunea Sovietică este un imperiu. Pentru opiniile curajoase, în 1974 a fost chemat la KGB pentru a fi avertizat că în caz de „recidivare" va fi pedepsit conform Codului Penal.
DAVID „RECIDIVEAZĂ"
Încercarea de intimidare a organelor represive sovietice nu a avut efect, întrucât în 1982, imediat după moartea lui Brejnev, inginerul a trimis o scrisoare pe adresa Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, în care informa de