Castelele europene oferă istorie şi peisaje de vis laolaltă cu toate facilităţile epocii moderne. Sursa: SHUTTERSTOCK
O vacanţă la un castel sau la un conac boieresc nu este de ici de colea. Deşi România nu este bogată în astfel de oferte, Europa nu duce lipsă de reşedinţe nobiliare transformate în unităţi de cazare, iar cele din Italia, Franţa, Irlanda, Germania sau Spania taie respiraţia şi celui mai pretenţios turist.
Preţul unei nopţi de cazare în castelul de la Bourdaisière, situat la circa o oră de mers cu maşina de Paris, porneşte de la 150 de euro pe noapte, fără masă, şi poate ajunge până la 180 de euro pentru două persoane, cu mic dejun inclus. O ofertă ceva mai accesibilă au irlandezii. Două nopţi de cazare la Waterford Castel costă 159 de euro.
Este drept că mica escapadă romantică ne scoate ceva mai mulţi bani din buzunar dacă luăm în considerare şi transportul până acolo: biletele de avion şi de autobuz sau de tren.
Cine se cazează la castel
Potrivit lui Sorin Văduvoiu, directorul executiv al agenţiei Perfect Tour, "turiştii care optează pentru cazarea la castel sunt împărţiţi în două segmente: cei care vor să simtă şi să trăiască aerul princiar, luxul aristocratic şi tu riştii care sunt însetaţi de istorie, antic şi deosebit". Cuplurile sunt cele mai interesate. "Interesul pentru acest tip de cazare a crescut în ultimii ani însă pentru cupluri, nu pentru familii cu copii", a adăugat acesta.
Pentru pasionaţii de istorie şi pentru fanii Reginei Maria, nimic nu se compară cu posibilitatea de a petrece o noapte într-una din vilele din complexul de la Balcic, din Bulgaria. Cazarea în vila Prinţului Nikolai şi în vila Moara porneşte de la 80, respectiv, 140 de euro pe noapte.
Traian Bădulescu, consultant în turism, spune că românii nu au prea prins gustul acestor pachete, cu toa