Românii care lucrează în străinătate se întorc în număr din ce în ce mai mic acasă în concedii şi, spre deosebire de anii anteriori, investesc mai puţini bani în construcţiile de case noi sau renovări, susţin primarii din comunele româneşti, dar şi producătorii de materiale de construcţii.
Astfel, piaţa materialelor de construcţii, care a scăzut anul trecut cu circa 15%, la 4,4 miliarde de euro, riscă să nu-şi mai găsească resurse de creştere în vara aceasta de la românii care se întorc acasă pentru a demara construcţia unor noi case sau pentru extinderea celor existente.
În străinătate lucrează circa 3 milioane de români, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros în parteneriat cu International Agency for Source Country Information, un ONG fondat în Austria.
"Din păcate, s-au întors foarte puţini şi nici în luna august nu va creşte numărul lor, din discuţiile pe care le-am avut cu rudele lor. Dacă anul trecut aproximativ 80-85% din localnicii care lucrau în străinătate îşi petreceau concediile acasă, acum nici 10% nu mai vin. Toţi povestesc că de anul trecut lucrurile au mers foarte prost şi nu-şi mai permit nici măcar să vină acasă, dar să mai investească în case", a afirmat Ionel Gheorghe Dragu, primarul comunei Măldăreşti din judeţul Vâlcea. În prima jumătate a anului Primăria din Măldăreşti a eliberat 15 autorizaţii de construcţii, dintre care 4 sunt pentru persoanele care lucrează în străinătate.
"Una este pentru construcţii noi, iar trei pentru extinderi, dar reprezintă mai puţin de jumătate faţă de câte erau anii trecuţi", a mai spus Dragu.
Aceeaşi situaţie şi în Moldova, unde românii care au plecat în ţări precum Italia sau Spania aleg să nu se mai întoarcă acasă în perioada vacanţelor şi cu atât mai puţin să-şi renoveze casele sau să construiască locuinţe noi.
"Deocamdată sunt prea puţini cei care s-au