Telefonul Copilului, singura linie gratuită de asistenţă pentru copii şi părinţi la nivel naţional, a primit peste 75.000 de apeluri în primele şase luni ale acestui an, de patru ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La numărul 116 111, copiii şi părinţii sună şi semnalează cazuri de abuz, violenţă în familie, neglijare sau abandon. Anul acesta însă, pe listă se adaugă sărăcia şi lipsa unui loc de muncă.
Cei mai mulţi dintre copiii care apelează Telefonul Copilului se simt singuri, trişti, neînţeleşi, neglijaţi, discriminaţi, respinşi, au probleme specifice vârstei sau sentimentale. Pe de altă parte, părinţii care au apelat linia de asistenţă anul acesta s-au plâns în general de sărăcie, de lipsa locului de muncă sau reducerea ajutoarelor sociale primite de la stat.
De la începutul lui 2011, au fost semnalate 1025 de cazuri de abuz asupra copiilor şi violenţă în familie, faţă de 800 de cazuri în primele şase luni ale anului trecut. Numărul cazurilor de abuz sexual şi trafic de minori semnalate s-a dublat: 48. În aceste situaţii, autorităţile au intervenit pentru stoparea abuzului şi diminuarea efectelor negative resimţite de copii, iar agresorii au fost trimişi în justiţie.
Statistica mai arată că, pe fondul crizei financiare, părinţii au ales instituţionalizarea temporară sau abandonul copiilor.
Iată cifrele furnizate de baza de date a call center-ului Asociaţiei Telefonul Copilului, pentru primele şase luni 2011:
- 75.033 de apeluri înregistrate la 116 111, de patru ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când s-au înregistrat 18.882 apeluri; principalul motor care a generat această creştere este reprezentat de extinderea programului de lucru la 16 ore pe zi, în intervalul 8:00 – 0:00, de luni până duminică;
- 2534 de cazuri au necesitat intervenţie imediată, cu o creştere de 39,23% faţă de a