Administraţia locală vine cu o metodă nouă de a strânge bani la buget şi îi pune pe proprietarii patrupedelor la plată. Stăpânii de câini şi de pisici din Arad vor plăti o taxă de 12 lei pe an pentru fiecare animal şi le vor implanta microcipuri.
Cu spaţii verzi în deficit şi fără un plan bine pus la punct pentru câinii comunitari, administraţia se bate în piept cu încă o taxă încropită pentru a mai aduce ceva bănuţi la buget: taxa pe câini. O idee europenă care ar putea încuraja abandonul. Asta în condiţiile în care tot mai mulţi câini ajung în stradă, adopţiile se pot număra pe degete, iar arădenii care nu-şi permit implantarea de microcipuri şi taxarea vor renunţa în acest mod la patrupede.
„Sunt prea multe interdicţii împotriva câinilor care au stăpân. Deşi vom plăti impozit, nu există locuri amenajate pentru a-ţi duce animalul la plimbare. Din această taxă, primăria ar trebui să construiască parcuri pentru câinii care chiar au nevoie de mişcare, pentru că mersul în lesă nu ajunge”, a spus Alina Groza, proprietar de câini.
Cipul va fi obligatoriu
Taxa care vine să scoată din buzunarul arădenilor 12 lei anual va fi folosită pentru întreţinerea câinilor fără stăpân. „Recensământul pe care primăria şi l-a propus e imposibil de pus în practică. De unde ştiu funcţionarii din primărie câţi pui mi-a fătat câinele? Cine ne va verifica? În principiu, ideea e bună, dar nu prea văd cum va fi pusă în practică”, a spus Claudiu Iosim, preşedinte ANIMED.
Deşi implantarea de microcipuri se realizează, de obicei, doar atunci când proprietarii merg cu patrupedele peste graniţă, municipalitatea se apără şi scoate în faţă dorinţa de a avea o evidenţă a numărului câinilor din municipiu.
„Hotărârea a fost făcută tocmai pentru ca proprietarii să fie răspunzători pentru animalul pe care îl deţin. Nu am făcut-o după capul nostru pentru că v