Producatorii de pepeni din Dabuleni sunt în pragul falimentului si spun ca anul acesta nu-si vor scoate nici investitia, chiar daca recolta e bogata. Si asta pentru ca, pe langa lipsa unei piete de desfacere, cu care s-au confruntat si în anii trecuti, acum trebuie sa faca fata si importurilor masive de pepeni. La Dabuleni, pepenii au ajuns sa se vanda pe marginea drumului si cu 10 bani kilogramul.
Pepenii de Dabuleni se strica pe marginea drumului. "Prost, prost de tot, doamna. Nu sunt cumparatori. De ce? A iesit în alte parti, acum cateva saptamani. Rar de tot, mai trece cate o dubita. Se uita sa ia degeaba, se uita sa ia munca degeaba", a spus un agricultor.
"Pepenii sunt la zece bani kilogramul, adica la o mie de lei vechi. La pretul asta nu poti sa-ti scoti investitia. Nici macar ce-ai bagat", a spus alt producator.
Coloana de masini si carute cu pepeni se întinde pe mai bine de 2 km. Desi producatorii vand pepeni aici chiar si cu zece bani kilogramul, clientii întarzie sa apara. Oamenii spun ca nu au acces în piete pentru ca acestea au fost acaparate de samsari. In plus, ei spun ca au fost afectati de importurile masive din Spania sau Grecia.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca stie ce e de facut, dar ca mai dureaza.
"Prima si cea mai importanta este taxarea inversa la cereale si plante tehnice în care se blocheaza orice tip de afacere la negru la acest tip de plante. In momentul în care vom avea aceasta aprobare de la Comisie
pentru ca se modifica orice astfel de actiune eu sunt convins ca vom limita extrem de drastic problema importurilor, inclusiv la pepeni", a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.
Producatorii de pepeni din Dabuleni sunt în pragul falimentului si spun ca anul acesta nu-si vor scoate nici investitia, chiar daca recolta e bogata. Si asta pentru ca, pe